Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Περίοδος: 5 αιτίες που έχεις καθυστέρηση

Τίποτα δεν κάνει αγχώνει περισσότερο μια γυναίκα από την περίοδο που όλο είναι να έρθει αλλά πάντα καθυστερεί.



Γιατί αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό; Ποιές είναι οι 5 συχνότερες αιτίες για την αργοπορημένη σου περίοδο πέραν μιας πιθανής εγκυμοσύνης;


Κατά μέσο όρο, η περίοδος έχει διάρκεια 28 ημερών όμως αυτός ο κανόνας διαφέρει σε κάθε γυναίκα. Ένας φυσιολογικός κύκλος έχει διάρκεια 21 μέχρι και 35 ημέρες αλλά φυσικά, αν τη μια σου έρχεται η περίοδο κάθε 22 και την άλλη κάθε 33, πρέπει να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου. Αν πάλι είσαι στο πρώτο διάστημα που έχεις αδιαθετήσει, ο οργανισμός σου θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να δεις την περίοδό σου να σταθεροποιείται.


Αιτία Πρώτη: για όλα φταίει η αντισύλληψη:


Οι διάφορες μέθοδοι αντισύλληψης, κάποια από τις οποίες θα χρησιμοποιείς κι εσύ, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στα επίπεδα των ορμονών σου και τούτο να έχει αντίκτυπο και στον κύκλο σου. Το χάπι για παράδειγμα, σου δίνει μια περίοδο 28 ημερών αφού στηρίζεται σε ένα τεχνητό κύκλο. Το σπιράλ από την άλλη, μπορεί να κάνει την περίοδο πιο έντονη και βαριά ή πιο σύντομη και ελαφριά, ανάλογα με τον τύπο σπιράλ που θα επιλέξεις.


Αιτία Δεύτερη: αγχώνεσαι πολύ, πάρα πολύ


Το στρες μπορεί να επηρεάσει δυσάρεστα πολλούς τομείς της ζωής μας και ναι, μπορεί να κάνει άνω κάτω και την περίοδο σου. Κάποιες φορές αγχώνεσαι τόσο πολύ, που το σώμα σταματά να παράγει αρκετή ποσότητα της ορμόνης γοναδοεκλυτίνης (GnRH) που μπλοκάρει τόσο την ωορρηξία, όσο και την εμμηνορυσία. Ο γιατρός σου, θα σου πει πως μπορείτε να φτιάξετε την κατάσταση και φυσικά εσύ πρέπει να σκεφτείς μήπως ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις λιγάκι!


Αιτία τρίτη: αρρώστησες


Ένα κρυολόγημα, μια σύντομη ή πιο μεγάλης διάρκειας ασθένειας, μπορεί να ευθύνεται για την απρόσμενη αργοπορία της περιόδου σου. Κανονικά, η αργοπορία δεν πρέπει να επαναληφθεί άπαξ και γίνεις καλά. Σε περιπτώσεις χημειοθεραπειών η διακοπή της περιόδου για κάποιο διάστημα, αποτελεί πιθανή παρενέργεια αυτών.


Αιτία Τέταρτη: έκανες κάποια τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου


Κι όμως, μια δραματική αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, στη δουλειά ή στα ενδιαφέροντά σου, μπορεί να επηρεάσει κα τη συχνότητα της περιόδου σου. Αν για παράδειγμα, βρήκες μια δουλειά στην οποία εργάζεσαι βράδυ και όλη την υπόλοιπη ζωή σου ξυπνούσες πολύ πρωί, είναι φυσιολογικό, ο οργανισμός σου να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να διαχειριστεί την αλλαγή.


Αιτία Πέμπτη: ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή


Πολλά είναι τα φάρμακα που μπορούν να κάνουν σωστό μπάχαλο την περίοδό σου. Αν πρέπει να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου για να βρείτε μια λύση στη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης. Ο γιατρός σου θα σου προτείνει εναλλακτικές λύσεις στη θεραπευτικήσου γωγή και λογικά θα σε έχει προειδοποιήσει από πριν για τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνεις. Αν μάλιστα, βρίσκεσαι σε φάση που επιδιώκεις μια εγκυμοσύνη, είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις ακόμα και το απλό παυσίπονο που θα βάλεις στον οργανισμό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου