Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αλήθεια, τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα;

Η ιστορία πίσω από τα λουλούδια και τις «women only» εκδηλώσεις
Όπως οι περισσότερες Παγκόσμιες Ημέρες και η σημερινή που είναι αφιερωμένη στη Γυναίκα είναι η αφορμή για να σκεφτούμε τι και γιατί οδήγησε στην καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας και ποιο το νόημά της σήμερα.

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, σύμφωνα με το sansimera.gr, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Αυτή η πρωτοπορία έκανε τις Ευρωπαίες γυναίκες στην Δεύτερη Διεθνή της Κοπεγχάγης, να επηρεαστούν, και να προτείνουν την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας χωρίς να αποφασιστεί ωστόσο ακριβής ημερομηνία. Ήταν ένας τρόπος να απαιτηθούν τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των δύο φύλων. Την επόμενη χρονιά στις 18 Μαρτίου, λόγω και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, σείστηκε η Ευρώπη και από τις διαδηλώσεις. Στις περισσότερες από αυτές συμμετείχαν γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας καθώς και το δικαίωμα ψήφου.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αν κρίνουμε πάντως από τις ανισότητες που παραμένουν στη εργασία, στην καθημερινότητα, στις ευκαιρίες καριέρας, στις απολαβές, κ.ό.κ, τα αιτήματα φαίνεται πως, δεκαετίες μετά, είναι ζωντανά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου