Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Γυναίκα και ηλικία

ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ …ΑΠΟΣΥΡΣΗ;

Βιώνω πολλά χρόνια, τον παραλογισμό που αφορά στην ηλικία των γυναικών .

Είναι ρατσισμός, είναι αντιαισθητικό, είναι παρωχημένο, είναι απάνθρωπο αλλά ..συμβαίνει .

Ευθύνη σίγουρα δεν έχουν μόνο τα μέσα ή τα life style περιοδικά .

Εδώ αγάπες μου φταίτε και εσείς που εκστασιάζεστε να θέλετε να μάθετε ότι η Μενεγάκη πέρασε τα 40, ή ότι η Όλγα Τρέμη είναι πάνω από 55 χρονών και που ευνοήσατε τις πληροφορίες που θέλουν την αποκάλυψη της ηλικίας μιας γυναίκας, ως είδηση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την διάκριση μιας γυναίκας στον χώρο της τέχνης ή της επιστήμης.

Σήμερα στο 2012, υπάρχουν ακόμη τσακλοκούδουνα που πιστεύουν ότι αποτελεί είδηση να διαδώσεις ότι μια ωραία αναγνωρίσιμη γυναίκα, είναι πιο μεγάλη από 40, πιο μεγάλη από 50 ή πιο μεγάλη από 30. ( Η χολή άλλωστε όταν εκτοξεύεται δεν γνωρίζει δεκαετίες ) .

Εχω χάσει την σειρά μου σε τράπεζα, σε φούρνο, σε σούπερ μάρκετ γιατί κάποια υπέρβαρη, κομπλεξική με πατομπούκαλα στα μάτια, ζητούσε να μάθει την ηλικία της Στάη, ρίχνοντας ελεεινές ματιές στα αφτιά μου για να διαπιστώσει η κακομοίρα αν είμαι εγχειρισμένη αλά Ψινάκη!

Αυτή η φυλή των γυναικών από την εφηβεία μέχρι τα βαθιά τους γεράματα θα παραμείνει απολίτιστη, ακατέργαστη και επικίνδυνη. Αναφέρομαι στην φυλή εκείνων των γυναικών που ηδονίζονται να αποδομούν την ομορφιά, την επιτυχία και την αναγνωσιμότητα. Αναφέρομαι σε εκείνες που στερημένες οι ίδιες, μεγαλώνουν πιθανόν τις κόρες τους αναπαράγοντας ένα μοντέλο μιζέριας.

Η θέση μου πάντα ήταν ότι οι άνθρωποι γερνάνε από τον τρόπο που σκέφτονται. Μια όμορφη γυναίκα γύρω στα 30, όταν προσέξει τον εαυτό της, όταν προσέξει την υγεία και την διατροφή της θα είναι κούκλα στα 40 και θα γοητεύει στα 50.

Μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση δεν μπορεί να γίνει μαμά, αλλά συνεχίζει να είναι γυναίκα.

Οι κουτσομπολίστικες εκπομπές και τα περιοδικά ποικίλης ύλης που αγαπούν να αποκαλύπτουν …τις ηλικίες των διάσημων , αναπαράγουν , την ηθική και την στάση της αυλής μιας γειτονιάς στις αρχές του – 50. Το τηλεοπτικό πρεβάζι του μεσημεριάτικου, αντικατέστησε το πρεβάζι του παράθυρου μιας γειτονιάς που οι περισσότεροι αντί να ζήσουν την δική τους ζωή, ζούσαν τις ζωές των άλλων, παρακολουθώντας πίσω από τις κουρτίνες .

Η νοοτροπία αυτή, δυστυχώς, δεν περνάει ανεκμετάλλευτη από μια αγορά εργασίας που χρεωκοπημένη άγρια, ζητά με κάθε μέσο και κάθε τρόπο να βγάλει πρώτες στον πάγκο του ..εφεδρικού στρατού εργαζομένων, τις γυναίκες.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

1. Όταν ψάχνουν για δουλειά και είναι γύρω στα 30, οι εργοδότες τις θεωρούν, μμμμ..ύποπτες να γίνουν μάνες. Αυτό θεωρείται αρνητικό, καθώς προτιμούνται στην δουλειά εκείνες που δεν πρόκειται σύντομα να εγκυμονήσουν, άρα να φορτώσουν την επιχείρηση με άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας .

2. Στην αγορά εργασίας πάλι όσες είναι πάνω από 35 χρονών με παιδί η παιδιά, θεωρούνται ημι-παραγωγικές .

3. Από τα 40 και μετά, θεωρούνται μεγάλες και ..κουρασμένες.

4. Από τα 45 χρονών και πάνω ύποπτες, καθώς κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση θεωρούνται εκρηκτικό κοκτέιλ για να τις κρατήσουν αποκλεισμένες από τον ανταγωνισμό.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΨΑΧΝΕΙ ΑΝΤΡΑ

Όταν ένας άντρας στα 60, κυκλοφορεί στα στέκια τα τρέντυ με γκόμενα 25άρα, άντε μέχρι και 32 , λανσάρεται στην πιάτσα σαν μάγκας. Οταν μια γυναίκα γύρω στα 40 κυκλοφορεί με άντρα 30αρη, διαπομπεύεται εντελώς αν είναι απλή νοικοκυρά, ενώ αντιμετωπίζεται γραφικά αν είναι γνωστή και πετυχημένη. Λυπάμαι, αλλά μεγαλώσαμε με στερεότυπα που ακρωτηριάζουν το συναίσθημα και το πακετάρουν σε διοικητικά έγγραφα ή σε κυβικά αυτοκινήτου.

ΕΜΑΘΑ μέσα από την καθημερινή επαφή μου με γυναίκες ότι η γοητεία, το στυλ και η επάρκεια, δεν έχουν να κάνουν με το ημερολογιακό έτος, ούτε με τον ωροσκόπο. Η Ευτυχία που μπορεί να μας γύριζε την πλάτη μέχρι τα 40, μπορεί να επέλεξε να μας φέρει μια μετωπική. Αφήστε την χαρά να σας συναντήσει και σταματήστε να υπονομεύετε την ευτυχία σας .

Νανά Παλαιτσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου